Drentse Top 5 / 2004
9-4-2004

Persconferentie Chris Vegter
Op woensdagmiddag 14 januari gaf kinderboekenschrijver Chris Vegter een echte persconferentie in de centrale bibliotheek. Veel jonge journalisten van verschillende basisscholen waren naar de bieb gekomen om hem vragen te stellen. Het artikel van de beste journalisten vind je volgende week 21 oktober in de Hoogeveensche Courant. Hier alvast een aantal foto's van de persconferentie.

De foto's
De foto's vind je hieronder. Klik op het plaatje en je krijgt een betere foto!

De schrijver en zijn gitaar.
De schrijver had veel te vertellen
Maar wat? Dat vertellen we je niet
Dat lees je op 21 januari allemaal in de krant.
Het was hard werken.
Arme journalisten.
En op donderdagmiddag 15 januari moesten ze hun verslag al af hebben. Want toen kwam de jury bijeen.
En die heeft inmiddels bepaald welk artikel in de krant komt.
Het niveau van de inzendingen was hoog.
De persconferentie was een activiteit in het kader van de Drentse Top 5.
Deze Top 5 is een leesbevorderingsproject van de Drentse bibliotheken en het basisonderwijs.
De kinderen hebben allemaal vijf boeken in de klas gelezen, en natuurlijk een van Chris Vegter Verstrikt in een web.


terug --- archiefJacques Vriens wint weer de Drentse Top 5!
Het boek De school is weg! van Jacques Vriens is winnaar geworden van de Drentse Top 5 / 2004, een kinderjury die door de Drentse bibliotheken georganiseerd wordt. De kinderen hebben aan het boek de eerste prijs toegekend omdat ze echt konden genieten van de humor in het boek, de spannig en de realistische onderlinge relaties. In 2001 werd Jacques Vriens ook winnaar van de Drentse Top 5 met zijn ontroerende boek: Achtste groepers huilen niet.

De Drentse Top 5 is een jaarlijks terugkerende aktiviteit die wordt georganiseerd op scholen en in bibliotheken in Drenthe. Het doel is kinderen van groep 7 en 8 eens op een andere manier naar boeken te laten kijken en een vijftal goede boeken onder hun aandacht te brengen.

Ongeveer 2.000 kinderen lazen mee en gaven hun uitslag door aan de bibliotheken. Er is goed gelezen en veel gepraat over de boeken. De juryleden geven duidelijk aan waarom ze het ene boek mooier vinden dan het andere.

In De school is weg komt Roxane, een meisje met een grote mond, maar dat ook dapper en origineel is, bij Willem in groep 7. Willem, die tamelijk verlegen is, sluit vriendschap met haar, hij wordt zelfs een beetje verliefd. Maar vindt Roxane hem niet te kinderachtig? Ze gaat veel om met een groepje hangjongeren, die noemen zich de Drop Outs. Ze hebben een hangplek bij de basisschool.
Als op een nacht de school af brandt wordt er gezocht naar de aanstichter. Is het Hicham, een van de Drop Outs? Of misschien de wat stijve Meester Herbenis, die een hekel heeft aan de hangjongeren? Of heeft Roxane het gedaan? Ze loopt weg, daardoor lijkt het dat zij de schuldige is. Met behulp van Jasper, zijn oudere broer, vertelt Willem wat hij weet aan zijn ouders, en hij helpt zo mee met het vinden van een oplossing! Gelukkig is het ook hier: eind goed, al goed! Een met gevoel voor humor geschreven spannend boek, dat vlot leest door de vele dialogen. De grappige tekeningen van Annet Schaap maken het helemaal af!

De volledige uitslag van de Drentse Top 5 ziet er als volgt uit:
1. Jacques Vriens De school is weg! 5635 punten
2. Mieke van Hooft De suikersmoes 4717 punten
3. Ellen Tijsinger De Olifantenjongen 4160 punten
4. Stan van Elderen De dertiende tovenaar 3450 punten
5. Chris Vegter Verstrikt in een web 3185 punten

terug