Hoogeveen

Een kruiwagen vol Krakeel

Krakeel vroeger en nu

Van 7 t/m 22 april staat de geschiedenis van de wijk centraal in de peuterspeelzaal en de basisscholen van Krakeel. Een kruiwagen vol omgeving zal de school worden binnengebracht. De kinderen gaan bovendien naar buiten om sporen uit het verleden op te zoeken.

Opening ‘Met een kruiwagen door Krakeel’
Onder een strak blauwe lucht vond afgelopen maandagochtend in alle vroegte de vrolijke opening plaats van het gezamenlijke project “Een kruiwagen vol omgeving” Op de parkeerplaats van Super de Boer waren ruim 550 leerlingen en leerkrachten van CBS De Morgenster, OBS de Apollo en peuterspeelplaats ’t Sterretje aanwezig.

In het project gaan de leerlingen op ontdekkingstocht in Krakeel. In samenwerking met wijkbewoners zoeken de kinderen naar sporen van het verleden. Terwijl de leerlingen uit volle borst het speciale Kruiwagenlied zongen, vocaal ondersteund door de dames groep ” 6x N”, werden de directeuren van de basisscholen uitgenodigd om een kijkje in het verleden te nemen. Ze stapten in de tijdmachine en gekleed als onderwijzers uit een ver verleden kwamen ze weer te voorschijn.

Om de start van het project nog feestelijker te maken bood de manager van SuperdeBoer een presentje aan voor alle leerlingen. Al zingende vertrokken de kinderen naar school om aan de slag te gaan met het project wat na een prachtige opening veel goeds belooft.

Cultureel erfgoed
In de kerndoelen voor het onderwijs spelen de eigen omgeving van het kind en het cultureel erfgoed een belangrijke rol. Voor dit doel heeft Bibliotheek Hoogeveen het project Een kruiwagen vol omgeving bedacht en zijn verschillende producten gemaakt. In Krakeel gaan ze in april met deze producten aan de slag.

Het programma
In de groepen 1 en 2 gaan de kinderen een prentenboek over de molen van Hoogeveen maken. Hierbij werken ze met De Molenmuis, een verhaal over Hoogeveen dat is gemaakt door Tjibbe Veltkamp en Hans Prij. Het verhaal is gebaseerd op oude foto’s van de molen van Hoogeveen.

De groepen 3 en 4 gaan kwartetten. Voor dit doel is een speciaal kwartet ontworpen vol oude foto’s van Hoogeveen. De leerlingen van de groepen 5 en 6 duiken in de geschiedenis van de school. Hoe was het vroeger, hoe was het nu?

In de hoogste groepen 7 en 8 gaan de leerlingen praten met levende bronnen. Ze zullen wijkbewoners interviewen en krijgen een les interviewtechniek.
Ze zullen o.a. gebruik maken van »Alles is anders om me heen. Een reis door geschiedenis van Hoogeveen.

De kinderen van de peuterspeelzaal gaan aan de slag met met het boek Kleine muis zoekt een huis.

Afsluiting
Op dinsdag 22 april is de feestelijke afsluiting van het project. Schrijver Tjibbe Veldkamp is dan aanwezig, er komt een tocht door de wijk voor ouders en wijkbewoners en op de scholen is een kijkavond.

Wie werken mee aan Een kruiwagen vol Krakeel?
CBS De Morgenster, OBS De Apollo, Peuterspeelzaal ’t Sterretje, Drents Plateau, ABCG Groningen, Bibliotheek Hoogeveen, Super de Boer, Werkgroep Krakeel beweegt, Woonconcept, Molen De Zwaluw. Het project is georganiseerd in het kader van het landelijk project Erfgoed à la Carte.De foto's

Hieronder foto's van de opening.

»Terug --- »Kinderpagina --- »Archief

8-4-2008

Illustratie door Hans Prij»Terug --- »Archief