Nederland leest
15-11-2006

20 oktober-17 november
NEDERLAND LEEST groot succes
Dubbelspel
is niet meer leverbaar!
De bibliotheken van Hoogeveen zijn door de voorraad heen.
Voor € 10,- is bij de boekhandel nog wel een speciale editie te koop!

Het project eindigt op vrijdagavond 17 november met een Slotavond in de bibliotheek.Slotavond in Hoogeveen
Op vrijdagavond 17 november wordt dit unieke project afgesloten. Overal in het land organiseren bibliotheken slotavonden.

In de Centrale Bibliotheek van Hoogeveen zal een forum het boek bespreken. Het forum zal bestaan uit Eveline van Gulik (oud-docente Alfa College), Bert van Hulzen (bestuurssecretaris Bibliotheek Hoogeveen), Janny Ligtenberg (Boekhandel Pet), Klaas Smid (wethouder cultuur) en Lilian Hoogendoorn (huisdichteres van De Tamboer). Door middel van een quiz krijgen de bezoekers de kans hun kennis van het boek te tonen! Het geheel wordt aangevuld met Antilliaanse muziek, Antilliaanse hapjes en een digitale fotopresentatie.

De avond begint om 20.15 uur.
Kaarten zijn nu reeds in de voorverkoop verkrijgbaar bij de Centrale Bibliotheek en Boekhandel Pet voor € 3,-.
Aan de zaal: € 4,-.

Activiteiten elders in Drenthe ... hierOok bij de boekhandel
NEDERLAND LEEST is voor en door de bibliotheken. Het initiatief wordt echter ondersteund en versterkt door de boekhandel. Er zal daarom een speciale editie van Dubbelspel in de boekhandel verkrijgbaar zijn voor € 10.-.Fotografie: Roeland Fossen

 

Hoogeveen leest!
Het is nog nooit zo stil geweest
Hoogeveen leest met heel Nederland mee.
En op 17 november praten duizenden monden
wie er stoer was, lief of stuitend
wie gelijk had en wie niet…
speel je mee met dit letterkundig feest?

Lilian Hoogendoorn
2006De start met burgemeester Urlings
Op vrijdagmorgen 20 oktober om 11.00 uur overhandigde burgemeester Urlings de eerste exemplaren van Dubbelspel aan een aantal bekende Hoogeveners: aan Gill Aringaneng (raadslid VVD), Baukje Bloemert (Hartstocht voor Hoogeveen) Roel Slomp (voorzitter Zakenkring Hoogeveen), Roya Sorghabi (Talent van Hoogeveen / Week van het Leren 2006) en Hetty van der Veen (docente Nederlands RSG Wolfsbos). Deze overhandiging is de officiële start van NEDERLAND LEEST in Hoogeveen.

Ook burgemeester Urlings kreeg een exemplaar van Dubbelspel.
Het boek werd hem aangeboden door Wim de Lange, voorzitter van het bibliotheekbestuur.

Wat is NEDERLAND LEEST?
NEDERLAND LEEST is een nationale leesbevorderingscampagne die zich in en om de Nederlandse bibliotheken gaat afspelen. De bedoeling is om zoveel mogelijk Nederlanders op de been te krijgen om naar de bibliotheek te gaan, het boek af te halen en dit in de campagneperiode te gaan lezen. Op die manier zijn straks hopelijk honderdduizenden Nederlanders gelijktijdig in de ban van het boek. Dat dit stof voor discussie oplevert is vrijwel zeker. Dubbelspel is namelijk rijk aan thema’s die volop aanleiding geven om er iets mee te doen. Philip Freriks van het Journaal is de ambassadeur van NEDERLAND LEEST.Inhoud van het boek
Vier mannen spelen domino. Een eindeloos lijkende warme middag lang. Onder de tamarindeboom naast het krot van taxichauffeur Boeboe Fiel, vanwaar je het mooie nieuwe huis van de gerechtsdeurwaarder Manchi Sanantonio kunt zien liggen. De twee andere spelers zijn Chamon Nicolas, een huisjesmelker, en Janchi Pau, de idealist van het gezelschap. De mannen zijn dat zo gewoon, maar die zondag ontwikkelt hun spel zich catastrofaal.

Uit de achtergronden van de dominospelers komt een beeld van het leven op Curaçao te voorschijn. Twee deelnemers zijn getrouwd, maar de andere twee blijken een geheime relatie met de vrouwen van hun tegenstanders te hebben. De roman laat veel zien over de identiteit van Curaçao en zijn bewoners, de tradities en de moraal. Een roman die je op verschillende niveaus kunt lezen: een spannend en meeslepend verhaal van vriendschap en verraad, een politieke allegorie, alsook een sfeervol tijdsbeeld van de Nederlandse Antillen in de jaren zeventig.Waarom deze campagne?
Met de campagne NEDERLAND LEEST kunnen bibliotheken hun positie als nationaal leescentrum verder uitbouwen. Bestaande bibliotheekleden worden met het gratis boek beloond en bevestigd in hun lidmaatschap. Zij die nog geen lid zijn, kunnen zien dat de bibliotheek een actieve partij is, die middenin de samenleving staat en uitnodigt om mensen bij elkaar te brengen.

In Amerika is het collectief lezen van een en hetzelfde boek een inmiddels beproefd concept (daar bekend onder de naam community wide reading programms). Er is in Amerika logischerwijze geen sprake van een nationaal evenement. Onder de noemer One Book, One City spelen de collectieve leesacties zich in steden en staten af.Internet
Ook op internet is veel informatie verkrijgbaar over NEDERLAND LEEST. Op www.nederlandleest.nl is informatie te vinden over Frank Martinus Arion, de activiteiten in het land en een speciale lofrede van Hella Haasse over Dubbelspel.